Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

10. Targi cukiernicze, piekarskie i lodziarskie w Katowicach już 23-25 marca ZAPOWIEDŹ

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi w Katowicach potrwają od 23 do 25 marca
Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi w Katowicach potrwają od 23 do 25 marca Pixabay
10. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi odbędą się 23 - 25 marca w Katowicach. To będzie największa impreza cukiernicza na Śląsku. W trakcie targów zaprezentowane zostaną nowinki z branży. Nie zabraknie także warsztatów, pokazów, specjalnych gości oraz konkursów dla uczestników.

Od 23 do 25 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędą się Sweettargi, czyli 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. To największe wydarzenie branżowe na południu Polski, które gromadzi co roku ponad 6 tysięcy zwiedzających z kraju i zagranicy. Liczni wystawcy prezentują najnowsze światowe trendy i nowinki z branży. Prowadzone są warsztaty i szkolenia i brakuje także konkursów, pokazów i innych atrakcji.

Uczestnicy targów z okazji 10. jubileuszowej edycji wydarzenia będą częstowani tortem. Targi te przeznaczone są przede wszystkim dla firm produkcyjnych, dystrybutorów sprzętu i komponentów, właścicieli cukierni, piekarni i lodziarni oraz dla firm szukających nowych partnerów biznesowych w branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej.

Wydarzenia podczas 10. edycji Sweettargów w Katowicach:

W dwóch pierwszych dniach targów, czyli 23 i 24 marca, odbędzie się Międzynarodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019. W ramach Galeto Poland 2019 odbędą cztery konkursy: jubileuszowy konkurs lodziarski, 1000 nowych smaków na sezon 2019, najlepsze lody i sorbety – Aromitalia oraz Najlepsze Lody Śmietankowe.

Organizatorami konkursu są: Bruno - il Gelato di un Tempo, Limoni - Lodziarnie, Cukiernie, a partnerem: Aromitalia. Gośćmi konkursu będą: Giacomo Canteri – Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej oraz Mario Serani – lodziarz pochodzący z rodziny z wieloletnią tradycją związaną z produkcją lodów wyrabianych metodą rzemieślniczą we Włoszech.

W tym roku ponadto dobędzie się, znany uczestnikom Sweettargów, uczniowski konkurs „Zdrowo-Smacznie-Artystycznie”. Forma konkursu będzie jednak trochę zmieniona. Ochotniczy Hufiec Pracy, organizator konkursu, postanowił uczcić jubileuszową edycję Sweettargów i uczestnicy wykonają 10 deserów na dziesięciolecie imprezy.

Pokaz kulinarny Darka Kuźniaka i show Borowicza

W pierwszym dniu Sweettargów gościem specjalnym będzie Darek Kuźniak, prowadzący program „Zakupy pod kontrolą” w TVP2. Wcześniej można było go zobaczyć w programie Top Chef. Ponadto Darek Kuźniak na swoim kanale YouTube dzieli się pomysłami, a dla fanów gotowania tworzy autorski cykl przepisów: Crazy Chef Cooking. Jest też autorem kulinarnej książki pt „Zachcianki”. Podczas Sweettargów zorganizuje pokaz kulinarny: „Deser – czyli sztuka na talerzu – według Darka Kuźniaka”.

W drugim i trzecim dniu wydarzenie związane z gotowaniem na żywo "live cooking show" poprowadzi Adam Borowicz, którego często można zobaczyć podczas programu „Pytanie na Śniadanie” w TVP 2. Adam Borowicz pochodzi z Rudy Śląskiej, od kilku lat mieszka w Szkocji. Gotowanie i odkrywanie nowych miejsc to jego dwie wielkie pasje. Połączył je na swoim internetowym vlogu, a obecnie realizuje je na antenie TVP. Program „To je Borowicz. Podróże ze smakiem” można oglądać w soboty w TVP 2. W swojej kuchni łączy elementy kuchni polskiej, europejskiej oraz azjatyckiej tworząc swój niepowtarzalny styl oparty o european fusion kitchen oraz elementy kuchni molekularnej. Na targach przygotuje muszle w towarzystwie wędzonej świnki oraz parfait limonkowe pod wieprzkiem, czyli (po śląsku) agrestem.

W drugim dniu targów, 24 marca, gościem będzie zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa – Ola Nguyen. Ola w wieku 7 lat przeprowadziła się do Polski, studiuje finanse w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, a jej pasją jest gotowanie. W trakcie Sweetargów zaprezentuje dwa cukiernicze dzieła: sernik japoński polany karmelem ze słodkich ziemniaków w towarzystwie kawioru oraz ciasto parzone z kremem patissiere oraz lemon curd.

Nowinki smakowe oraz pokaz produkcji lodów

Każdego dnia w trakcie trwania 10. Sweettargów, do godz. 11 do 14, odbędą się prelekcje i pokazy, podczas których zaprezentowane będą wszystkie aspekty produkcji lodziarskiej. Forum Lodziarskie Comprital 2019 poprowadzą technolodzy firmy Comprital z Włoch i Polski. W programie forum zaplanowano m.in. pokazy technologii produkcji lodów, pokaz nowości smakowych sezonu 2019, pokazy baristów przygotowane specjalnie dla oferty lodziarskiej, warsztaty lodziarskie, pokazy najnowszych maszyn i urządzeń.

W strefie Coffee Village będzie można samemu wypróbować ekspresy włoskiej marki Victoria Arduino. W strefie odbędą się także bezpłatne warsztaty dla baristów, które będą wstępem do profesjonalnych szkoleń oferowanych przez organizatorów strefy. Coffee Support – Błażej Walczykiewicz, prowadzący warsztaty przybliży następujące tematy: espresso, brewing oraz late art. Dla klientów detalicznych sklep Bean Brothers przygotował konkursy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 10. Targi cukiernicze, piekarskie i lodziarskie w Katowicach już 23-25 marca ZAPOWIEDŹ - Katowice Nasze Miasto

Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto