Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piekary Śląskie: W piekarskiej „zawodówce" odbył się Festiwal Pierogów. Które zwyciężyły? [ZDJĘCIA]

Iwona Makarska
Tradycyjne ruskie, na słodko z jabłkiem i czekoladą, z oscypkiem oraz żurawiną - to m.in. takich smaków mogliśmy dziś spróbować na Festiwalu Pierogów w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Piekarach Śląskich. Zwyciężyły dziewczyny z piekarskiego Gimnazjum nr 2.

W Festiwalu Pierogów w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Piekarach Śląskich uczestniczyły gimnazjalistki z Piekar, Radzionkowa i ze Świerklańca. Były podzielone na 10 dwuosobowych drużyn.

Wszystkie pierogi były wyśmienicie przygotowane. Jury miało zatem trudny wybór. Najwyżej ocenione zostały jednak Anna Musiał i Paulina Szot z Miejskiego Gimnazjum nr 2 w Piekarach. Podały do degustacji dwa rodzaje pierogów: z oscypkiem i żurawiną oraz z karmelizowanymi śliwkami.

- Bardzo dużo pomogły nam babcie, od których mamy przepis. Jak robiłyśmy pierogi w domu pierwszy raz, nie wyszło nam. Teraz się udało - mówi Anna. - Jeśli tylko mam czas, gotuję w domu, ale akurat pierogi to był mój debiut. Sama lubię jeść ruskie i z jagodami - dodaje.

Kolejne, drugie miejsce zajęły Dorota Rogacka i Natalia Duda z Miejskiego Gimnazjum nr 4 w Piekarach, trzecie były Jagoda Nowicz i Viktoria Opałka z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Świerklańcu.

- Była duża konkurencja i wyrównana punktacja. O drugim i trzecim miejscu zadecydował zaledwie jeden punkt, pomiędzy pierwszym, a drugim miejscem były tylko trzy punkty różnicy - mówi Janusz Korusiewicz, kierownik praktycznej nauki zawodu w ZSZ, członek jury festiwalu. - Ocenialiśmy kreatywność, oryginalność wykonania potrawy, jakość i estetykę podania, a także smak i prezentację pierogów - wyjaśnia.

To już trzecia edycja festiwalu kulinarnego w szkole. Wcześniej były w tematach „Bądźmy fit" i „Smaki Świąt Bożego Narodzenia".

- Na takim festiwalu młodzież może coś podpatrzeć od innych drużyn, poznać przepisy i zmierzyć się ze swoimi umiejętnościami - mówi Agnieszka Bąk, nauczycielka z ZSZ, koordynatorka festiwalu. - Dziś rodzice są zapracowani i młodzi często są zdani na siebie. A żeby nie jeść ciągle na mieście, muszą umieć przygotować choćby najprostsze potrawy. Obserwujemy, że chcą. Gotowanie jest na topie. Młodzież garnie się do gotowania i czerpie z tego dużą frajdę - twierdzi.

Za trzy pierwsze miejsca uczennice dostały w nagrodę m.in. fartuszki, książki i plecaki.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto