Mówi Damian Kater, artysta-plastyk, doskonały kucharz i autor bloga internetowego wfartuchu.blog.pl
Z wykształcenia jest pan magistrem sztuki. Skąd pasja kulinarna?
Towarzyszy mi już od dzieciństwa. Teraz rozwijam zarówno pasję artystyczną, jak i kulinarną. Jak miałem cztery lata razem z babcią piekliśmy pierwsze kruche ciastka. I tak to się zaczęło. Mogłem się tym ciastem bawić jak plasteliną. Babcia mi na bardzo dużo pozwalała w kuchni.To ona mnie najwięcej nauczyła.
Czy jest coś, co szczególnie lubi pan przyrządzać?
Torty bezowe - mógłbym je piec codziennie. Ale też torty czekoladowe z dekoracyjnymi, świeżymi różami. Często znajomi dostają ode mnie torty w prezencie.
Co gwarantuje dobry wypiek?
Dużo serca, uśmiechu, pozytywnej energii i poczucia atmosfery świąt. To ludzie budują święta. Jeżeli jest chęć podzielenia się tym, co się zrobiło, to bardziej smakuje.
Jakie składniki powinien mieć dobry piernik?
Tradycyjnie goździki, cynamon, kakao, anyż, i wanilia. Dodaję też od siebie kardamon, a później dekoruję pierniki marcepanem.
Blog internetowy wfartuchu.blog.pl założył pan zaledwie kilka tygodni temu.
Wiedziałem, że prędzej czy później coś takiego powstanie. Skończyłem studia i mam więcej czasu na to, żeby zająć się moją drugą pasją, czyli gotowaniem. Na razie są tam pierwsze przepisy na ciasta, torty i desery. Myślę, że niebawem rozwinie się i będzie można znaleźć tam coś ciekawego.
Rozmawiała: Iwona Makarska
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?