(© Iwona Makarska)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Miejska Biblioteka Publiczna w Piekarach Śląskich specjalnie dla naszych mieszkańców przygotowała warsztat pieczenia pierników. Zajęcia 5 grudnia prowadził Damian Kater, artysta i mistrz kuchni. Przeczytajcie co nam powiedział.

Mówi Damian Kater, artysta-plastyk, doskonały kucharz i autor bloga internetowego wfartuchu.blog.pl

Z wykształcenia jest pan magistrem sztuki. Skąd pasja kulinarna?

Towarzyszy mi już od dzieciństwa. Teraz rozwijam zarówno pasję artystyczną, jak i kulinarną. Jak miałem cztery lata razem z babcią piekliśmy pierwsze kruche ciastka. I tak to się zaczęło. Mogłem się tym ciastem bawić jak plasteliną. Babcia mi na bardzo dużo pozwalała w kuchni.To ona mnie najwięcej nauczyła.

Czy jest coś, co szczególnie lubi pan przyrządzać?

Torty bezowe - mógłbym je piec codziennie. Ale też torty czekoladowe z dekoracyjnymi, świeżymi różami. Często znajomi dostają ode mnie torty w prezencie.

Co gwarantuje dobry wypiek?

Dużo serca, uśmiechu, pozytywnej energii i poczucia atmosfery świąt. To ludzie budują święta. Jeżeli jest chęć podzielenia się tym, co się zrobiło, to bardziej smakuje.

Jakie składniki powinien mieć dobry piernik?

Tradycyjnie goździki, cynamon, kakao, anyż, i wanilia. Dodaję też od siebie kardamon, a później dekoruję pierniki marcepanem.

Blog internetowy wfartuchu.blog.pl założył pan zaledwie kilka tygodni temu.

Wiedziałem, że prędzej czy później coś takiego powstanie. Skończyłem studia i mam więcej czasu na to, żeby zająć się moją drugą pasją, czyli gotowaniem. Na razie są tam pierwsze przepisy na ciasta, torty i desery. Myślę, że niebawem rozwinie się i będzie można znaleźć tam coś ciekawego.

Rozmawiała: Iwona Makarska

Czytaj także

    Komentarze (1)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!