Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Salmonella w Przedszkolu nr 12 w Piekarach Śląskich. 6 dzieci zarażonych

Redakcja
W Przedszkolu nr 12 w Brzezinach Śląskich stwierdzono kilka przypadków Salmonelli. Zachorowało sześcioro dzieci i nauczyciel. Sanepid nie stwierdził ogniska choroby w przedszkolu. Zdezynfekowana została kuchnia, toalety, sale i zlecono czyszczenie dywanów.

W Przedszkolu nr 12 w Brzezinach Śląskich stwierdzono kilka przypadków Salmonelli. Zachorowało czworo podopiecznych, później kolejna dwójka i nauczyciel. Sanepid nie stwierdził ogniska choroby w przedszkolu, jednak przyczyn zatrucia nie udało się stwierdzić.

- Podejrzewano, że problemem mogła być szynka lub ser, które ostatecznie zostały wykluczone - mówi Krzysztof Turzański, wiceprezydent Piekar Śląskich. - Mam nadzieję, że sytuacja została opanowana i nie będzie kolejnych przypadków zachorowań. Przedszkole we współpracy z Sanepidem wykonało wszystko, co było możliwe, żeby zabezpieczyć placówkę przed rozprzestrzenianiem się choroby. Placówka będzie we wrześniu normalnie funkcjonować - dodaje

Zakażenie bakteriami z rodziny Salmonella, to częsta przyczyna zatrucia pokarmowego w sezonie letnim. Nie da się jej zaobserwować, a zainfekowany produkt spożywczy wcale nie ma oznak nadpsucia, zmiany zapachu, wyglądu.

- Bakteria Salmonella jest dosyć popularna - mówi lek. wet. Józef Lipa, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku śląskiego sanepidu. - Wszędobylska pałeczka jelitowa, chorobotwórcza bakteria. Może się dostać do przewodu pokarmowego człowieka poprzez zanieczyszczone pokarmy, przez kontakt z zabrudzonymi środkami spożywczymi typu owoce, jeśli były nawożone fekaliami. Źródłem bakterii są najczęściej fekalia - wyjaśnia. Drugim źródłem są zakażone produkty wyjściowo spożywcze takie jak jaja, czy surowe mięso drobiowe

- W trakcie niezachowania higieny przy przyrządzaniu posiłku, bakteria może się przenosić z rąk na pokarmy podczas przygotowania, jeśli nie były poddane obróbce termicznej, czyli pieczeniu, smażeniu, gotowaniu. - tłumaczy Józef Lipa. - Wysoka temperatura zabija bakterie. Jeśli jednak są w posiłku, dostają do przewodu pokarmowego i wywołują standardowe objawy zatrucia. W większości przypadków zaburzenia żołądkowo-jelitowe, po kilkunastu godzinach mogą wywołać typowe objawy - wymioty, złe samopoczucie, nudności, biegunka - wymienia.

Jeśli ktoś zlekceważy zatrucie salmonellą, może nawet zostać nosicielem tej bakterii. - Takim nazwijmy to bezobjawowym. Tylko co jakiś czas będą występować u niego stany podkliniczne, ale jednocześnie będzie źródłem zakażenia dla innych. - mówi Józef Lipa.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto