Technik żywienia i usług gastronomicznych to pierwszy taki kierunek, na którym od 1 września kształcą się uczniowie w Piekarach Śląskich. Został otwarty w Zespole Szkół Techniczno-Zawodowych. Porozmawialiśmy z uczniami klasy w Technikum nr 2.
- Lubię smażyć naleśniki, piec ciasteczka i sprawdzać nowe przepisy. W pracowni gastronomicznej nauczymy się gotowania od podstaw. Bo na razie bazujemy na własnym doświadczeniu w domu, czy na programach kulinarnych - mówi Wiktoria Bajer.
- Bardzo interesujące są na tym kierunku przedmioty zawodowe z technologii żywienia. Na razie dowiedzieliśmy się m.in. ile kalorii mają dane składniki i jakie jest zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety, a jakie dla mężczyzny - dołącza się Julia Pluta.
Uczniowie w technikum nauczą się sporządzania potraw, ale też planowania żywienia, jego oceniania, organizowania produkcji gastronomicznej i zarządzania w gastronomii. Czekają ich też praktyki zawodowe, wyjścia do zakładów pracy oraz spotkania z profesjonalistami z branży gastronomicznej. Takie jak np. podczas Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia, które odbyły się w Chorzowie 13 i 14 września. Uczniowie technikum ZSTZ uczestniczyli w prelekcjach i pokazach kulinarnych. Mieli też okazję zobaczyć mistrzów kuchni z bliska i pod ich okiem tworzyć wykwintne potrawy. Wśród nich byli znakomici szefowie kuchni z Kurtem Schellerem i Wiesławem Ambrosem na czele. Klasy pierwsze pomagały też kilka dni temu w obsłudze stoisk gastronomicznych piekarskiej bazyliki.
- Profesjonalna kadra nauczycielska świetnie przygotuje uczniów do wykonywania zawodu. Będziemy mieli najnowocześniejsze pracownie gastronomiczne. W szkole jest wysoki poziom nauczania i przyjemna atmosfera - przekonuje wicedyrektor ZSTZ Adam Szczepańczyk.
Aby „gastronomik” mógł się rozwijać, potrzebny jest generalny remont pracowni do ćwiczeń i egzaminów. Ma zostać przeprowadzony przez Urząd Miasta w Piekarach Śląskich. Szkoła na ten remont czeka. W planach jest także wyposażenie kuchni z kilkoma stanowiskami, by uczniowie mogli pracować jednocześnie oraz otwarcie stołówki w świetlicy, gdzie będą gotować potrawy dla mieszkańców.
- Kierunki takie jak technik żywienia i usług gastronomicznych, są potrzebne. Gotowanie jest dziś na topie. Najlepsi uczniowie dadzą sobie radę w zarządzaniu małym przedsiębiorstwem, którym jest restauracja, czy hotel - mówi wicedyrektor Szczepańczyk. - Do każdego zawodu trzeba mieć pasję. Po niektórych uczniach widać, że świadomie wybrali szkołę i kierunek. Są bardzo zaangażowani - dodaje.
Przypomnijmy, że na Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych składają się Technikum nr 2 oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa. Utworzony został w wyniku zmian w piekarskiej oświacie, po przeprowadzce „zawodówki” z budynku znajdującego się przy ul. Bytomskiej 207 do budynku, w którym wcześniej były Miejskie Gimnazjum nr 3 i „katolik” przy ul. Bytomskiej 81 A.
ZSTZ ma przed sobą wielkie perspektywy rozwoju. W nowej placówce jest dwa razy więcej sal dydaktycznych, niż w poprzednim budynku i baza sportowa, której szkoła zawodowa wcale nie miała.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?