Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Babka gotowana. Wyborne ciasto bez pieczenia. Puszysta babka wielkanocna, którą zachwycisz gości. Sprawdź przepis na delikatne ciasto

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Getty images/Dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Babka gotowana to niezwykle puszyste i delikatne ciasto na Wielkanoc. Jej przygotowanie jest dość proste i nie wymaga użycia piekarnika. Potrzebna jest specjalna forma do babki gotowanej, którą bez problemu można kupić w sklepie. Wypróbuj nasz przepis na niezwykle delikatną babkę gotowaną i zachwyć rodzinę doskonałym ciastem na święta.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na babkę gotowaną, którą można upiec na Wielkanoc. Ciasto gotowane w formie i w wodzie wychodzi wyjątkowo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Babka gotowana jest niezwykle puszysta, świetnie więc sprawdza się, jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach. Będzie nam potrzebna specjalna forma do babki gotowanej, posiadająca szczelne zamknięcie. Formę umieszcza się w większym garnku, który napełnia się wodą. Do babki można zrobić bardzo prostą i smaczną polewę czekoladową z czekolady i śmietanki.

Babka gotowana – przepis babci

Czas przygotowania: 20 minut + 1,5 godziny gotowania
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżka bułki tartej do wysypania formy.

Na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g śmietanki 30%.

Babka gotowana – jak zrobić puszyste ciasto na Wielkanoc?

  1. Najpierw wymieszałam suche składniki: w misce połączyłam mąkę, sól, pół szklanki zwykłego cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiałam je przez sitko.
  2. W mikserze utarłam miękkie masło z drugą połową cukru.
  3. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka dodałam po kolei do masła i ucierałam.
  4. Następnie do masy dodałam suche składniki z pierwszej miski, spirytus i dalej ucierałam.
  5. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta już bez ucierania w mikserze, tylko delikatnie wymieszałam całość.
  6. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy na babkę gotowaną.
  7. Formę zamknęłam i umieściłam w dużym garnku z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy.
  8. Ustawiłam palnik na średni ogień tak, by woda cały czas lekko się gotowała. Gotowanie powinno trwać ok. 1,5 godziny. Jeśli forma zacznie się unosić w wodzie można ją czymś dociążyć.
  9. Po ugotowaniu wyjęłam formę i ostrożnie wyłożyłam babkę do ostygnięcia.
  10. W tym czasie przygotowałam prostą polewę czekoladową. Śmietankę podgrzałam powoli w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuściła, zdjęłam rondelek z ognia i mieszałam całość do uzyskania jednolitej polewy.
  11. Ciepłą polewą polałam ostudzoną babkę.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Babka gotowana. Wyborne ciasto bez pieczenia. Puszysta babka wielkanocna, którą zachwycisz gości. Sprawdź przepis na delikatne ciasto - Strona Kuchni

Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto