2 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Oczywiście króluje tradycyjny, rusztowy grill węglowy....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/4e/8a/5ccaa506a18c7_o_large.jpg)
fot. pixabay
Grill: TOP 10 zasad zdrowego grillowania. Ważne podczas majówki!
Na czym grillować?
Oczywiście króluje tradycyjny, rusztowy grill węglowy. Bardziej zdrowy jest jednak grill elektryczny lub gazowy albo zwykła grillowa patelnia. Dlaczego? Dlatego, że z mięs grillowanych na rusztach skapuje tłuszcz i spala się na węglu. Powstają szkodliwe lotne związki (np. benzoapiren), które po prostu osiadają na grillowanych produktach. Poza tym grille elektryczne i gazowe wydzielają mniej dwutlenku węgla, a w końcu chodzi nam też o przebywanie na świeżym powietrzu. Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania: