Kuchenne rewolucje
To już 23 sezon słynnego kulinarnego show, którego twarzą i prowadzącą jest Magda Gessler.
„Kuchenne rewolucje” już od jedenastu lat budzą emocje widzów siedzących przed telewizorami. Słynna restauratorka zmieni nie tylko menu i wygląd lokali, ale przede wszystkim sposób myślenia ludzi o ich gastronomicznym biznesie. Próżno szukać na mapie Polski miejsc, gdzie Magda Gessler jeszcze nie dotarła.
W najnowszym sezonie jej kulinarnymi przystankami stały się m.in.: Zamość, Jawor, Golub-Dobrzyń czy Inowrocław. Dwukrotnie Magda Gessler zawitała do Piekar Śląskich, które pojawią się już w pierwszej odsłonie nowej edycji kulinarnego show.
Kuchenne rewolucje: Modry Kociołek zamienił się w Laboratorium Chleba
Bohaterem premierowego odcinka 23. sezonu „Kuchennych rewolucji”, który zobaczymy w czwartek, 2 września o godz. 21.30 jest restauracja Modry Kociołek przy ulicy Hallera 2 w Piekarach Śląskich.
ZOBACZCIE ZDJĘCIA
To restauracja prowadzona przez Ewę i jej męża Wojtka. Problem było to, że żadne z nich nie miało talentu do zarządzania zespołem. Ewa otwarcie mówiła, że nie umie niczego wymagać i ma kłopot z wydawaniem najprostszych poleceń. Z kolei Wojtek nie mówił, tylko krzyczał, przyznając się, że gdy coś go wkurzy to lepiej schodzić mu z drogi.
Choć w Modrym Kociołku uwijała się cała rodzina, efektów nie było widać. Klienci zaglądali tu tylko w weekend, a i tak nie było ich za dużo. Restauracja już dawno przestała przynosić zyski, a dalsze dokładanie do lokalu grozi katastrofą. Dlatego z pomocą musiała przyjść Magda Gessler.
Modry Kociołek w ramach „Kuchennych rewolucji” został zamieniony w Laboratorium Chleba. Wystrój restauracji został utrzymamy w stonowanych (zielono-niebiesko-brązowych) barwach. Na ścianach pojawiły się m.in. wielkie bochenki chleba.
Ten odcinek nagrywany był wiosną tego roku. Powrót Magdy Gessler do Laboratorium Chleba nastąpił w połowie maja.
Wkrótce kolejna rewolucja z Piekar Śląskich
Jeszcze wcześniej, bo w lutym 2021 roku realizowany był kolejny piekarski odcinek „Kuchennych rewolucji”. Metamorfozie poddano restaurację Tastyprzy ul. ks. Piotra Skargi 15.
Kilka lat temu postanowił otworzyć ją Tomek, młody 31-letni mężczyzna po studiach zarządzania.
„Gastronomię wybrał nieco przypadkowo i dość pochopnie. Zniechęcony nieudaną próbą podboju branży budowlanej postanowił zostać restauratorem. Taka praca wydawała mu się lekka i przyjemna. Zaczął z rozmachem, zatrudniając cztery lata temu aż 25 osób. Brak doświadczenia w gastronomii szybko zaowocował chaosem i finansowymi kłopotami, liczba pracowników zaczęła topnieć z miesiąca na miesiąc. Nadejście pandemii dopełniło dzieła. Obecnie Tomek zatrudnia menadżera, sprzątaczkę i pomoc kuchenną. Brakuje tylko… kucharza. W tej sytuacji każdy z pracowników bierze się za gotowanie, choć nie ma o tym specjalnego pojęcia. Każdy robi wszystko, a o motywację trudno, bo młody właściciel zalega z wypłatami. Czy Magdzie Gessler uda się zaprowadzić porządek na tym kulinarnym statku bez sternika?” - tak twórcy programu zapowiadają odcinek poświęcony rewolucji restauracji Tasty.
Sama jego realizacja też budziła emocje. A to za sprawą filmiku wideo, który nakręciła Magda Gessler z „jednej z najgorzej zaświnionych kuchni” - jak sama stwierdziła.
Zamieściła go na swoim profilu na Facebooku i choć w nagraniu nie padła nazwa lokalu, internauci szybko wytropili, że chodzi o piekarską restaurację. W trakcie realizacji „Kuchennych rewolucji” na jej budynku pojawiła się tabliczka z nazwą Szynk pod Cycokiem.
Ta metamorfoza ma zostać pokazana w czwartym odcinku "Kuchennych rewolucji".
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?