W Restauracji i Pensjonacie "Hubertówka" w Miliczu odbył się konkurs kulinarny Mistrz Karpia 2023
Mistrz karpia to prestiżowy konkurs organizowany od kilkunastu lat. Bazuje na rybach słodkowodnych pochodzących z Doliny Baryczy. Jak mówią miejscowi, ryb wyjątkowych, bo hodowanych tradycyjną 3-letnią metodą. Smakosze właśnie w tym procesie upatrują wyjątkowego smaku milickich ryb.
Jak zawsze poprzeczka została ostawiona wysoko, a sam poziom był bardzo wyrównany. W konkursie wzięło udział 8 restauracji, serwując dania z Kolacji rybnych - Ryba do syta, organizowanych w ramach Dni Karpia 2023.
Restauracje, które wzięły udział w konkursie:
- Zajazd Głowaczówka
- Restauracja Nadbaryczna
- Restauracja Karadmon
- Restauracja LIDO
- Restauracja Górecznik
- Restauracja Trzcieliny
- Gospoda 8 Ryb
- Zajazd "U Bartka"
Dania przygotowane przez restauracje oceniało jury w składzie:
Barbara Jakimowicz-Klein (dziennikarka kulinarna)
Agnieszka Hajbura-Michałowska (dyrektor operacyjny RS Food)
Grzegorz Pomietło (szef kuchni Art Hotelu)
Jakub Roszuk (prezes zarządu "Grupa Rybacka Opolszczyzna")
Kamil Klekowski (szef kuchni edukator kulinarny)
Znawcy sztuki przyrządzania ryb wyłonili w tym roku aż trzech zwycięzców w kategoriach:
Kategoria I. Potrawa z KARPIA z menu Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023
Zwyciężyły: Restauracja Pensjonat Lido Antonin z daniem Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
ex aequo Karczma Górecznik z daniem Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy /
chips z topinamburu
Kategoria II. Potrawa z innych ryb słodkowodnych ze stawów wygrana potrawa z Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023
Zwyciężyła Gospoda 8 Ryb (Stawy Milickie SA) z daniem Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem
Brzmi pysznie i tak smakuje. Więcej zobaczycie w materiale wideo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?