Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piekary Śląskie: Kuchenne rewolucje w Modrym Kociołku. Magda Gessler zamieniła go w Laboratorium Chleba

Aleksandra Szatan
Aleksandra Szatan
Restauracja Modry Kociołek w Piekarach Śląskich została zmieniona w Laboratorium Chleba. To efekt "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. 

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Restauracja Modry Kociołek w Piekarach Śląskich została zmieniona w Laboratorium Chleba. To efekt "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE zdjęcie/Facebook/Laboratorium Chleba
Słońce, zaskoczona, zachwycona - napisała Magda Gessler na swoim profilu na Facebooku, komentując powrót z ekipą programu "Kuchennych rewolucji" do Piekar Śląskich. Tym razem metamorfozie została poddana restauracja Modry Kociołek, która po zmianach nosi nazwę Laboratorium Chleba. Z komentarzy można wywnioskować, że rewolucja była udana. - W pierwszym dniu miałem duże obawy, w kolejnych dniach już niczego się nie bałem. Zaś po powrocie Magdy Gessler był już Meksyk. Zaskoczyła mnie, ale to zobaczycie w telewizji – powiedział z uśmiechem pan Wojciech, właściciel Laboratorium Chleba w Piekarach Śląskich.

"Kuchenne rewolucje" znów w Piekarach Śląskich

Restauracja Modry Kociołek przy ulicy Hallera 2 w Piekarach Śląskich stała się kolejnym przystankiem na mapie "Kuchennych rewolucji". Magda Gessler wraz ze swoją ekipą po raz pierwszy przyjechała tu w kwietniu.

- Na początku nic jej nie smakowało - zdradził pan Wojciech, właściciel restauracji.

Dlaczego zdecydował się wziąć udział w programie?

- Lokal prowadzimy już od dziewięciu lat. Wiadomo jaka obecnie jest sytuacja w branży gastronomicznej. Mam nadzieję, że pani Magda nam pomoże - przyznał właściciel.

Słynna kreatorka smaku wprowadziła zmiany w wystroju, menu i nazwie.

Modry Kociołek został zastąpiony przez Laboratorium Chleba, a wśród nowych popisowych dań znalazła się m.in. zapiekanka z krupniokiem.

W rewolucyjnym menu jest też m.in. zapiekanka z pieczarkami i sosem beszamel czy gulasz wege z grillowanymi bakłażanami, pomidorami, papryką i cukinią.

- Udoskonaliła nam też żurek, który teraz jest lepszy. Zaczęliśmy sami wędzić boczek, żeberka. Ludzie już chwalą ten żurek - dodał pan Wojciech.

Wystrój restauracji utrzymamy jest w stonowanych (zielono-niebiesko-brązowych) barwach. Na ścianach pojawiły się m.in. wielkie bochenki chleba.

Zdjęcia sali po rewolucji umieszczono na profilu Laboratorium Chleba na Facebooku, gdzie zresztą pod koniec kwietnia pojawiły się pierwsze informacje o wizycie Magdy Gessler i zaproszenie do wypróbowania nowego menu Na razie na wynos.

- Nie mamy jeszcze ogródka. Teraz, gdy będzie lepsza pogoda będę starał się wystawić dwa stoliki przed lokal. Jest więcej pracy, ludzie zamawiają dania. Jestem pozytywnie zaskoczony tym, co się dzieje - mówi właściciel.

W niedzielę, 16 maja Magda Gessler ponownie pojawiła się w Laboratorium Chleba w Piekarach Śląskich. Z jej wpisów w mediach społecznościowych (na Facebooku i Instagramie) wynika, że rewolucja okazała się udana.

Ten odcinek w telewizji TVN zobaczymy prawdopodobnie jesienią tego roku.

To już druga w tym roku rewolucja w Piekarach Śląskich

Przypomnijmy, że w lutym tego roku Magda Gessler wraz z "Kuchennymi rewolucjami" gościła już w Piekarach Śląskich. Metamorfozie poddana została wtedy restauracji Tasty, którą zmieniono w Szynk pod Cycokiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto