"Kuchenne rewolucje" znów w Piekarach Śląskich
Restauracja Modry Kociołek przy ulicy Hallera 2 w Piekarach Śląskich stała się kolejnym przystankiem na mapie "Kuchennych rewolucji". Magda Gessler wraz ze swoją ekipą po raz pierwszy przyjechała tu w kwietniu.
- Na początku nic jej nie smakowało - zdradził pan Wojciech, właściciel restauracji.
Dlaczego zdecydował się wziąć udział w programie?
- Lokal prowadzimy już od dziewięciu lat. Wiadomo jaka obecnie jest sytuacja w branży gastronomicznej. Mam nadzieję, że pani Magda nam pomoże - przyznał właściciel.
Słynna kreatorka smaku wprowadziła zmiany w wystroju, menu i nazwie.
Modry Kociołek został zastąpiony przez Laboratorium Chleba, a wśród nowych popisowych dań znalazła się m.in. zapiekanka z krupniokiem.
W rewolucyjnym menu jest też m.in. zapiekanka z pieczarkami i sosem beszamel czy gulasz wege z grillowanymi bakłażanami, pomidorami, papryką i cukinią.
- Udoskonaliła nam też żurek, który teraz jest lepszy. Zaczęliśmy sami wędzić boczek, żeberka. Ludzie już chwalą ten żurek - dodał pan Wojciech.
Wystrój restauracji utrzymamy jest w stonowanych (zielono-niebiesko-brązowych) barwach. Na ścianach pojawiły się m.in. wielkie bochenki chleba.
Zdjęcia sali po rewolucji umieszczono na profilu Laboratorium Chleba na Facebooku, gdzie zresztą pod koniec kwietnia pojawiły się pierwsze informacje o wizycie Magdy Gessler i zaproszenie do wypróbowania nowego menu Na razie na wynos.
- Nie mamy jeszcze ogródka. Teraz, gdy będzie lepsza pogoda będę starał się wystawić dwa stoliki przed lokal. Jest więcej pracy, ludzie zamawiają dania. Jestem pozytywnie zaskoczony tym, co się dzieje - mówi właściciel.
W niedzielę, 16 maja Magda Gessler ponownie pojawiła się w Laboratorium Chleba w Piekarach Śląskich. Z jej wpisów w mediach społecznościowych (na Facebooku i Instagramie) wynika, że rewolucja okazała się udana.
Ten odcinek w telewizji TVN zobaczymy prawdopodobnie jesienią tego roku.
To już druga w tym roku rewolucja w Piekarach Śląskich
Przypomnijmy, że w lutym tego roku Magda Gessler wraz z "Kuchennymi rewolucjami" gościła już w Piekarach Śląskich. Metamorfozie poddana została wtedy restauracji Tasty, którą zmieniono w Szynk pod Cycokiem.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?