6 z 13
Poprzednie
Następne
Pomysł na obiad. Przepisy na proste obiady z tego, co jest w domu. TOP 12 przepisów naszych Czytelników
Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą
Składniki
2 kg ziemniaków
½ kg boczku wędzonego lub kiełbasy
2-3 cebule
sól
pieprz
ser żółty (opcjonalnie)
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: posolone i popieprzone ziemniaki, boczek i cebulę. Ostatnia warstwa to ziemniaki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 do 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem żółtym.
Przepis Justyny Kalemby