MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Pomysł na obiad. Przepisy na proste obiady z tego, co jest w domu. TOP 12 przepisów naszych Czytelników

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą

Składniki
10 średniej wielkości młodych ziemniaków
10 plastrów boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g masła
sól
pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć.
Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

Ciężarówka w ogniu. Spłonął cały przewożony ładunek

Ciężarówka w ogniu. Spłonął cały przewożony ładunek

Jest nowa sekretarz miasta w Barwicach. Zmiany w ratuszu

Jest nowa sekretarz miasta w Barwicach. Zmiany w ratuszu

Polecamy

Najlepsza sałatka na zimę. Podaję ją zamiast surówki, znika w mig

Najlepsza sałatka na zimę. Podaję ją zamiast surówki, znika w mig

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały