Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie ZSTZ w Piekarach kształcą się z gastronomii. Szkoła czeka jednak na remont

Iwona Makarska
ZSTZ Piekary Śląskie / arc.
Od 1 września w Piekarach Śląskich jest nowy kierunek kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych. „Gastronomik” otwarto w Zespole Szkół Techniczno-Zawodowych. Potrzebny jest remont pracowni i kuchni.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to pierwszy taki kierunek, na którym od 1 września kształcą się uczniowie w Piekarach Śląskich. Został otwarty w Zespole Szkół Techniczno-Zawodowych. Porozmawialiśmy z uczniami klasy w Technikum nr 2.

- Lubię smażyć naleśniki, piec ciasteczka i sprawdzać nowe przepisy. W pracowni gastronomicznej nauczymy się gotowania od podstaw. Bo na razie bazujemy na własnym doświadczeniu w domu, czy na programach kulinarnych - mówi Wiktoria Bajer.

- Bardzo interesujące są na tym kierunku przedmioty zawodowe z technologii żywienia. Na razie dowiedzieliśmy się m.in. ile kalorii mają dane składniki i jakie jest zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety, a jakie dla mężczyzny - dołącza się Julia Pluta.

Uczniowie w technikum nauczą się sporządzania potraw, ale też planowania żywienia, jego oceniania, organizowania produkcji gastronomicznej i zarządzania w gastronomii. Czekają ich też praktyki zawodowe, wyjścia do zakładów pracy oraz spotkania z profesjonalistami z branży gastronomicznej. Takie jak np. podczas Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia, które odbyły się w Chorzowie 13 i 14 września. Uczniowie technikum ZSTZ uczestniczyli w prelekcjach i pokazach kulinarnych. Mieli też okazję zobaczyć mistrzów kuchni z bliska i pod ich okiem tworzyć wykwintne potrawy. Wśród nich byli znakomici szefowie kuchni z Kurtem Schellerem i Wiesławem Ambrosem na czele. Klasy pierwsze pomagały też kilka dni temu w obsłudze stoisk gastronomicznych piekarskiej bazyliki.

- Profesjonalna kadra nauczycielska świetnie przygotuje uczniów do wykonywania zawodu. Będziemy mieli najnowocześniejsze pracownie gastronomiczne. W szkole jest wysoki poziom nauczania i przyjemna atmosfera - przekonuje wicedyrektor ZSTZ Adam Szczepańczyk.

Aby „gastronomik” mógł się rozwijać, potrzebny jest generalny remont pracowni do ćwiczeń i egzaminów. Ma zostać przeprowadzony przez Urząd Miasta w Piekarach Śląskich. Szkoła na ten remont czeka. W planach jest także wyposażenie kuchni z kilkoma stanowiskami, by uczniowie mogli pracować jednocześnie oraz otwarcie stołówki w świetlicy, gdzie będą gotować potrawy dla mieszkańców.

- Kierunki takie jak technik żywienia i usług gastronomicznych, są potrzebne. Gotowanie jest dziś na topie. Najlepsi uczniowie dadzą sobie radę w zarządzaniu małym przedsiębiorstwem, którym jest restauracja, czy hotel - mówi wicedyrektor Szczepańczyk. - Do każdego zawodu trzeba mieć pasję. Po niektórych uczniach widać, że świadomie wybrali szkołę i kierunek. Są bardzo zaangażowani - dodaje.

Przypomnijmy, że na Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych składają się Technikum nr 2 oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa. Utworzony został w wyniku zmian w piekarskiej oświacie, po przeprowadzce „zawodówki” z budynku znajdującego się przy ul. Bytomskiej 207 do budynku, w którym wcześniej były Miejskie Gimnazjum nr 3 i „katolik” przy ul. Bytomskiej 81 A.

ZSTZ ma przed sobą wielkie perspektywy rozwoju. W nowej placówce jest dwa razy więcej sal dydaktycznych, niż w poprzednim budynku i baza sportowa, której szkoła zawodowa wcale nie miała.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto