Spis treści
Jeśli jest coś większym symbolem kuchni polskiej niż pierogi ruskie to tylko kotlet schabowy. Przez wszystkich kojarzony głównie z niedzielnym obiadem lub ze specjalnymi okazjami. Jest to najprostsze i najbezpieczniejsze danie, które można podać na rodzinnych uroczystościach takich jak wesele, chrzciny, komunia lub stypa.
Historia kotleta schabowego w kuchni polskiej
Historia kotletów schabowych w Polsce sięga, XIX w., kiedy to przepis na to wykwintne danie pojawił się w książce kulinarnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów za pięć złotych” wydanej w Warszawie w 1860 roku.
Jak przygotować kotleta schabowego?
Kotlet schabowy do złudzenia przypomina sznycla wiedeńskiego. Z tą różnicą, jak sama nazwa wskazuje przyrządza się go ze schabu wieprza, a nie cielęciny. Plaster mięsa należy rozklepać tłuczkiem na około pół do jednego centymetra grubości. Następnie przychodzi czas na doprawienie. Tradycyjnie solą i pieprzem. Choć niektórzy dodają też paprykę – ostrą i słodką), czosnek lub zioła. Jest też szkoła, która mówi, że schabowego należy moczyć w mleku, aby mięsko stało się bardziej kruche lub marynować w jogurcie naturalnym.
Następnie bardzo ważną czynnością jest panierowanie. Najpierw mięso należy dokładnie obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Czynność z jajkiem i bułką tartą można powtórzyć. W tedy będziemy mieć kotleta podwójnie panierowanego. Gdy to już skończymy panierować kotleta przekładamy na rozgrzaną patelnię z gorącym tłuszczem. Przeważnie stosuje się olej bądź masło klarowane. Są też tacy co smażą kotlety schabowe na margarynie lub smalcu. Smażymy po trzy minuty z każdej strony do złotego koloru.
Sprawdź w galerii gdzie zjeść kotleta schabowego we Wrocławiu
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?