Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Proste składniki, niesamowity aromat. Zupa czosnkowa to pożywne danie, które robi się w kilka chwil. Idealne na rozgrzewający obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
W całej Hiszpanii jest wiele wersji tej prostej potrawy
W całej Hiszpanii jest wiele wersji tej prostej potrawy Getty images
Czosnek, kiełbasa, jajka i chleb to podstawa hiszpańskiej zupy czosnkowej. Składniki są proste, łatwo dostępne i niedrogie, a odpowiednio przyrządzone stanowią wyśmienitą i rozgrzewającą potrawę. Idealną na pyszny posiłek po zimowym spacerze.

W skrócie

Kilka prostych składników i wysoka kaloryczność to cechy charakteryzujące chłopskie pożywienie na całym świecie. Do tego rodzaju kuchni zalicza się hiszpańska sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa. Jej treść stanowi aromatyczna kiełbasa chorizo, jajka w koszulkach oraz pieczywo, najlepiej czerstwe, żeby wykorzystać resztki jedzenia. Wymieniony w nazwie zupy czosnek nadaje jej niepowtarzalny aromat. I choć jest go sporo, nie musimy się obawiać o zbyt ostry zapach czy smak dania. Zupa czosnkowa to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny obiad w mroźny dzień.

Zupa czosnkowa - przepis na rozgrzewające danie

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom zaawansowania: łatwe

Składniki

  • 2 główki czosnku (najlepiej fioletowego),
  • pieczywo (może być czerstwe),
  • 4 jajka,
  • chorizo,
  • litr bulionu,
  • łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki,
  • oliwa,
  • tymianek,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować pożywną zupę czosnkową?

  1. Do garnka z grubym dnem wylałam oliwę.
  2. Główki czosnku przekroiłam w poprzek i podsmażyłam do miękkości.
  3. Czosnek odłożyłam do ostudzenia, a na patelni podsmażyłam pokrojone chorizo.
  4. Wycisnęłam czosnek z łupinek i rozgniotłam widelcem.
  5. Do chorizo dodałam czosnek, paprykę i tymianek. Wlałam bulion.
  6. Gotowałam całość 5 minut na małym ogniu.
  7. Ugotowałam jajka w koszulkach.
  8. Bagietkę pokroiłam i podgrzałam w piekarniku.
  9. Zupę nalałam do miseczek. Do każdej porcji włożyłam jajko i dwie kromki pieczywa.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Proste składniki, niesamowity aromat. Zupa czosnkowa to pożywne danie, które robi się w kilka chwil. Idealne na rozgrzewający obiad - Strona Kuchni

Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto