Przepisy na ciasto wielkanocne podali nam piekarzanie
Miodownik Adelajdy Kosarczyn Do zrobienia miodownika potrzeba: 3 łyżki miodu, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 3 i 1/2 szklanki mąki, pół kostki masła (100 g), płaska łyżeczka sody oczyszczonej. Masło z miodem zagotować, odstawić, aby trochę przestygło, dodać cukier, jajka roztrzepać i dodać do powstałej masy. Następnie dodać mąkę z sodą i zagnieść ciasto, po czym rozdzielić na dwie części. Składniki do zrobienia kremu: 1 szklanki mleka, 2 cukry wanilinowe, pół szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, rodzynki. Wszystkie składniki wymie-szać, po czym wyłożyć na jedną wartwę ciasta, drugą przykryć i polecać polewą.